Katleen Vermeir

Het onbewaakte moment.#2
De gecontroleerde ongecontroleerdheid bij het tekenen
 
 
De tentoonstelling toont hoe de tekening ook vandaag, in een tijd van hoge technologie, een ideaal medium is om het kantelmoment tussen ongecontroleerdheid en controle in beeld te brengen. Ze kan dan ook heel bepalend zijn bij het tot stand komen van een beeld(taal). Voorstudies, al dan niet als autonome beelden, tonen de weg naar het eindresultaat. De tekening als documentatie, als experiment, als richting en als autonoom beeld met de koppeling naar het schilderij, video en film komen aan bod..
 
Ronny Delrue maakte omtrent dit gegeven een doctoraal proefschrift en laat hierbij volgende kunstenaars aan het woord: Roger Raveel, als centrale figuur, en verder Luc Tuymans, Philippe Vandenberg, Anne-Mie Van Kerckhoven, Kris Fierens en Katleen Vermeir. Delrue zelf werd geïnterviewd door kunstcriticus Hans Theys. De gesprekken vormen een weefsel die hun visie op tekenen plaatst in de bredere context van hun werk en waarbij ook verwijzingen naar andere beeldende kunstenaars aan bod komen. Het proefschrift is voor het Roger Raveelmuseum de gelegenheid om deze zeven kunstenaars bij elkaar te brengen via hun onderzoekende artistieke praktijk.

Boekpresentatie ‘Het onbewaakte moment. De gecontroleerde ongecontroleerdheid bij het tekenen’ – uitgegeven door Mercatorfonds.
Zondag 13 november om 11 u.

13.11 – 19.02.2012
ROGER RAVEEL MUSEUM Gildestraat 2-8, B-9870 Machelen-Zulte